مقدمه ای بر زنبورداری

عسل آذربایجان با شعار بهترین و منسجم ترین سایت  آموزش پرورش زنبور عسل در ایران، در سال 1398 تحت نام دامنه AZARHONEY.IR ، کار خود را شروع کرد. نام دامنه اولیه انتخاب شده برای این وبسایت (آذرهانی + آی آر) نیز مویدی بر تمرکز محتوایی این وبسایت بر این حوزه مهم آموزشی و تولیدی است.


بسم الله الرحمن الرحیم


و اوحی ربک الی النحل ان اتخذی من الجبال بیوتا ومن الشجر و مما یعرشون.ثم کلی من کل الثمرات فاسلکی سبل ربک ذللا یخرج من بطونهاشراب مختلف الوانه فیه شفاء للناس ان فی ذالک لایه لقوم یتفکرون.(نحل 67-69)
پروردگارت به زنبور الهام کرد که در کوهها و درختان و در آنچه سقف دارند لانه کن، آنگاه از هر میوه ای بخور و راه هموار پروردگارت را بپوی ، و از شکم آنها نوشابه ای که رنگهای مختلف دارد بیرون می آید، که آن باعث درمان مردم است، به راستی در این کار نشانه ای برای اندیشمندان است.


زنبور عسل یکی ازحشرات مفید برای انسان است که متعلق به رده دوبالان می‌باشد. زنبور عسل خیلی پیش از انسان در روی زمین بوجود آمده و زندگی می‌کرده است. این حشره حدود 150 میلیون سال قبل وجود داشته و مشغول زاد و ولد بوده است. منتها با این تفاوت که در آن زمان فاقد یک زندگی اجتماعی بوده و مثل خیلی از زنبورهای غیر عسلی امروزی ، زندگی انفرادی داشته و هر زنبور لانه مخصوص بخود را داشته و در آن زندگی می‌کرده است. کندو محلی است که زنبورها در آن تولد یافته ، کار کرده ، خواهران و برادران خود را پرورش داده و مواد غذایی لازمه را در آن انبار و ذخیره می‌کنند. زنبور عسل دارای نژادهای مختلف است و ساختمان بدنی پیچیده‌ای دارند.

زنبورداری از سنتهای دیرین برخی از کشورها می باشد. برخی از زنبورداران سنتی به منظور رفع نیازهای خانواده به تولید معیشتی می پردازند و زنبورداری آنها، یک فعالیت جنبی و تفننی به شمار می آید. برخی از آنها به دلیل حفظ شان و منزلت اجتماعی و حرکات در مسیر تولید به این فعالیت می پردازند و بر این باورند که با اهتمام به انجام فعالیت های زنبورداری می توان روابط دودمانی و قبیله ای را با سایر اعضای نظام اجتماعی خود حفظ کرده و یا گسترش دهند. زنبورداران سنتی از طریق زنبورداری می توانند ارتباط خود را با دنیای خارج از قالب داد و ستد و تجارت فرآورده های عسل و یا خرید نهاده های مورد نظر حفظ کنند.

زنبورداری سنتی به سرمایه و پول اندک نیاز دارد. کندوهای سنتی را می توان با بهره گیری از مواد محلی، بسیار آسان و ارزان و یا به طور مجانی، تهیه و تدارک دید. در برخی از مناطق، زنبورداران بی زمین می توانند کندوها را به طور آزادانه در اراضی زراعی، باغی و یا مراتع سایرین قرار دهند و حتی در برخی موارد، حق الزحمه ای بابت گرده افشانی محصولات آنها دریافت کنند. کندوها را می توان در اراضی غیر مستعد برای کشت و زرع قرار داد. امکان قرار دادن کندوها در کوهپایه ها، مراتع، اراضی پر شیب و بر روی درختان وجود دارد.

مدیریت زنبورستانهای سنتی توسط پدر، مادر، و فرزندان خانواده صورت می گیرد. در طول سالهای متمادی، زنبورداران سنتی، تجارب خوبی را از پدران خود به صورت سینه به سینه کسب کرده اند. مهمترین روش یادگیری در زنبورستانهای سنتی، روش «مشاهده» می باشد. ارزیابی بهداشت کندو و از طریق مشاهدات ساده صورت می گیرد. گذراندن یک روز در کنار یک زنبوردار بومی و مشاهده دانش و فن آوریهای مورد استفاده او، همراه با صرف نانهای محلی و عسل تازه و طبیعی می تواند بسیار دلپذیر و آرام بخش باشد.

دانش بومی زنبورداری به مجموعه بتورها، ارزشها، ابزار، روشها و تجربیات زنبورداران بومی گفته می شود که در اثر ارتباط آنها با محیط پیرامون پدید می آید. با گذشت زمان، تغییراتی در دانش و فن آوریهای سنتی زنبورداری ایجاد شده است. بخشی از این تغییرات در اثر انتقال سینه به سینه تجارب از پدران به فرزندان بوده است. با این وجود، هنوز در بسیاری از مناطق دنیا براساس دانش بومی و تجارب هزاران ساله پیشینیان، مواد و راهبردهای سنتی زنبورداری با اندک تغییراتی مورد استفاده قرار می گیرد.

 

در حال تکمیل ...

, , , , , , ,
  نظرات
  • علیرضا

    موفق باشید.

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">